WordPress Site Haritası Kılavuzu: Nedir ve Nasıl Kullanılır?

SEO ile ilgili bir makale okuduysanız , muhtemelen Wordpress site haritası veya XML site haritası terimleriyle karşılaşmışsınızdır.

 

SEO ile ilgili bir makale okuduysanız muhtemelen Wordpress site haritası ve/veya XML site haritası terimleriyle karşılaşmışsınızdır. Ancak site haritaları oldukça yaygın bir SEO önerisi olsa da XML site haritalarının özellikle WordPress ile nasıl çalıştığına dair açıklayıcı makalelere çok fazla rastlayamıyoruz.

Bu açığı bir nebze de olsa kapatmak için WordPress site haritasının ne olduğuna derinlemesine bakacağız. İşte bu yazıda öğreneceğiniz başlıklar:

  • XML site haritası nedir?
  • Bir XML site haritasının WordPress sitenize sağladığı faydalar nelerdir?
  • WordPress sitemap eklentisi ile XML site haritası nasıl oluşturulur?
  • Bulut tabanlı bir araçla XML site haritası nasıl oluşturulur?
  • Site haritanızı Google'a ve diğer araçlara nasıl gönderirsiniz?
  • HTML site haritası sayfası nedir ve WordPress'te nasıl oluşturulur?

XML Site Haritası Nedir?

Bir XML site haritası, temel olarak, herkese açık olmasını istediğiniz URL'lerin bir listesidir. Aynı Robots.txt dosyası gibi Google ve diğer arama motorlarına tüm içeriğinizin bir "haritasını" vererek web sitenizi daha iyi taramalarına yardımcı olur. Bu kadar!

Ham bir URL listesinin ötesinde arama motorlarının sitenizi dizine ekleme girişimlerinde daha fazla yardımcı olmak için site haritanıza başka yararlı "meta verileri" de ekleyebilirsiniz. Bu seçenekler Site Haritaları protokolünde ana hatlarıyla belirtilmiştir ve şunları belirtmenize olanak tanır:

  • Bir sayfanın en son ne zaman değiştirildiği
  • Arama motorlarının sayfaya hangi önceliği vermesini istersiniz (ancak arama motorları bunu dikkate almayabilir. )
  • Sayfanın ne sıklıkla değişeceği

Bu temel meta veri parçalarının ötesinde arama motorlarına video ve resim içeriğiniz hakkında bilgi sağlamak da mümkündür.

Bir XML Site Haritasının Görünümü Nasıldır?

Bir XML site haritasının nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Yoast SEO ile oluşturulmuş site haritası WordPress site haritası şöyle görünür:

yoast seo site haritası
Yoast Seo Site Haritası

Gördüğünüz gibi Yoast SEO tarafından ve ekstra hiçbir meta veri içermeyen bir URL listesi. İnsanlar için bu şekilde oluşturulmuş bir Wordpress site haritası pek bir anlam ifade etmemektedir.

Bir XML Site Haritası Kaç URL İçerebilir?

Teknik olarak sitemap.xml dosyalarının 50.000 URL sınırı vardır. Ancak siteniz 50.000'den fazla URL içeriyor olsa bile bu sayıyı artırmak için “site haritalarınızın site haritasını” ekleyebilirsiniz. Yani daha spesifik site haritalarına bağlanan bir ana site haritası ekleyebilirsiniz (her biri kendi ayrı 50.000 URL sınırına sahiptir).

Wordpress Site Haritalarının Faydası Nedir?

Bir XML site haritasının ana yararı geliştirilmiş taranabilirliktir. Google'ın kendi ifadesiyle “Googlebot gibi arama motoru tarayıcıları site haritaları dosyalarını okuyarak sitenizi daha akıllıca tarar." XML site haritalarının sitenizin taranabilirliğini iyileştirmesinin bazı belirli yolları şunlardır:

  • Daha Hızlı Tarama Süresi – Site Haritaları, arama motoru robotlarının içeriğinizi site haritası olmadan olduğundan daha hızlı taramasına yardımcı olabilir. Bu, içeriğinizin daha hızlı dizine eklenmesine de yol açabilir.
  • Öncelikli Taramalar – Site Haritaları, meta veriler ekleyerek Google'dan sitenizdeki belirli sayfaları taramaya öncelik vermesini istemenize olanak tanır.
  • Zengin Medya İçeriği – Videolar ve resimler gibi çok sayıda medya kullanıyorsanız "Google, uygun olduğunda arama için site haritalarından ek bilgileri dikkate alabilir."

Taranabilirliğin ötesinde site haritalarının size yardımcı bilgiler sağlamak için çalıştığı bazı arka kapı yolları da vardır. Site haritanızı Google Arama Konsolu'na gönderdiğinizi varsayarsak (bunu nasıl yapacağınızı aşağıda açıklayacağız), sayfalarınızın Google'da dizine eklenmesinde ne kadar etkili olduğunu hızlı bir şekilde belirlemek için site haritanızı kullanabilirsiniz.

XML Site Haritası Eklemek Sitenize Zarar Verebilir mi?

Hayır! En kötü durum herhangi bir olumlu sonuç görmemenizdir. XML site haritası oluşturmak sitenize asla zarar vermez.

Google'ın konuyla ilgili söylediği şudur: “Çoğu durumda siteniz bir site haritasına sahip oolduğu için fayda görür ve bir site haritasına sahip olduğunuz için asla hata yapmış sayılazsınız.

Site İçi Link İnşasını İhmal Etmeyin!

Site haritası faydalı olsa da faydasının olmayacağı konu şudur: Wordpress site haritası  Google site bağlantılarını alma şansınızı artıran sağlam bir site içi link inşası yapısı oluşturmanın yerini almaz. Yani Wordpress blogunuzda yazdığınız yazıları site haritanıza dahil ettiğiniz için arama motorlarının içeriğinizi dizine ekleyeceğini varsaymayın. Eklenebilir de eklenmeyebilir de! İşinizi şansa bırakmayın.

Google yine de içeriğinizin ona yönelik dahili veya harici bağlantılara sahip olduğunu görmek istiyor. Google'ın dediği gibi, "Bir site haritası kullanmak site haritanızdaki tüm öğelerin taranacağını ve dizine ekleneceğini garanti etmez."

Bu nedenle kesinlikle bir Wordpress site haritası kullanmanız gerekirken, içeriğinizin dizine eklenmesi için yalnızca bir site haritasına güvenmemelisiniz.

Wordpress Yoast SEO Haritası Nasıl Oluşturulur?

Artık bir XML site haritasının ne olduğunu ve sitenize nasıl fayda sağlayabileceğini bildiğinize göre tüm içeriğiniz için bir WordPress site haritası oluşturma adımına geçebiliriz? Wordpress site haritası ekleme için en kolay yol popüler Wordpress seo eklentisi olan Yoast SEO'yu kullanmaktır.

Yoast SEO ile bir XML site haritası oluşturmak için aslında ücretsiz Yoast SEO eklentisini kurmak ve etkinleştirmek dışında bir şey yapmanıza gerek yoktur. Varsayılan olarak, Yoast SEO şu adreste bir site haritası oluşturur:

www.siteniz.com/sitemap_index.xml

XML Site Haritası Oluşturmanıza Yardımcı Olacak Diğer WordPress Eklentileri

Yoast SEO, WordPress için bir XML site haritası oluşturmanıza yardımcı olmak için önerilen aracımız olsa da wordpress site haritası eklentisi olarak tek seçeneğiniz değildir.

Diğer kaliteli Wordpress seo eklentileri şunları içerir:

  • Google XML Sitemaps – Genel olarak SEO yerine özellikle XML site haritalarına odaklanmış popüler bir eklenti.
  • The SEO Framework – XML site haritası işlevselliğini içeren gelecek vaat eden bir SEO eklentisi.

XML Site Haritası Oluşturucu Kullanarak Web Siteniz İçin Bir Site Haritası Nasıl Oluşturabilirsiniz?

WordPress sitemap eklentilerini kullanmak istemiyor musunuz? Veya WordPress olmayan bir blog platformu mu kullanıyorsunuz? Endişelenmeyin – xmlsitemapgenerator.org adlı bağımsız bir araç kullanarak da bir XML site haritası oluşturabilirsiniz. Araç, siteniz için şu yollarla bir XML site haritası oluşturmanıza olanak tanır:

  • Bulut tabanlı bir araç
  • Bir masaüstü programı (yalnızca Windows için)
  • Bir WordPress eklentisi (bir WordPress eklentisi kullanmak istememe konusundaki fikrinizi değiştirdiyseniz!)

Site haritanızı oluşturmak için bulut aracını nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:

xmlsitemapgenerator.org sitesine gidin. Sayfayı aşağı doğru kaydırın ve Online Generator butonuna tıklayın.

XML Site Haritası Oluşturucu
XML Site Haritası Oluşturucu

Sonraki sayfada;

  • Website Adress bölümüne sitenizin anasayfa adresini girin.
  • Modified Date bölümüne site haritasının son değiştirilme tarihinin nasıl hesaplanacağını seçin
  • Change Frequency bölümüne sayfalarınızın değişiklik sıklığını seçin (sayfalarınızın ne sıklıkla değiştiği)
  • Default Priority bölümüne varsayılan tarama önceliğini seçin
  • Image Settings bölümüne site haritasına resimlerin eklenip eklenmeyeceğeni belirtin
  • Email Address bölümüne e-posta adresinizi giriniz (Site haritası e-posta adresinize de gönderilecektir.)
  • Doğrulama kodunu yazın
  • Kullanıcı Sözleşmesini kabul edin
  • Generate Sitemap butonuna tıklayın.

Generate Sitemap butonua tıkladığınızda bir süre bekleyeceksiniz. Bekleme süresi sitenizde mevcut yazıların sayısına göre değişebilecektir. Tamamlandığında çeşitli site haritalarınızı indirebileceksiniz:

Online Sitemap Oluşturma
Online Sitemap Oluşturma

Site haritası dosyasını indirdikten sonra web sitenizin kök klasörüne yüklemeniz gerekir.

Site Haritanızı Arama Motorlarına Nasıl Gönderirsiniz?

Google Site Haritası Nasıl Eklenir?

Bir XML site haritanız olduğunda bu site haritasını arama motorlarına göndermek isteyeceksiniz. Bu işlem:

  • Google'ın site haritanızı nerede bulacağını bilmesini sağlar.
  • Google'ın dizine eklediği sayfa sayısı hakkında size faydalı veriler verir.

Wordpress site haritasını Google'a göndermek için bir Google Arama Konsolu hesabına ihtiyacınız olacak. Google Arama Konsolu hesabınızı kurduktan sonra Site Haritaları'na gidip site haritanızın linkini ekleyerek Gönder butonuna tıklayarak bir site haritası gönderebilirsiniz.

Site haritanızı oluşturmak için Yoast SEO kullandıysanız yapmanız gereken tek şey site haritası link kutusuna sitemap_index.xml metnini yapıştırmaktır.

Google Site Haritası Ekleme
Google Site Haritası Ekleme

Google, site haritanızı işlediğinde aynı alandaki istatistikleri görüntüleyebilirsiniz. Bu sitenizde meydana gelebilecek hatalarla ( 404 hataları gibi) ilgili yararlı bilgileri içerir.

Bing Site Haritası Ekleme

Google kral olsa da Bing hala var. Bu nedenle daha fazla kapsam için site haritanızı Bing'e de göndermek isteyebilirsiniz. İşte bunun nasıl yapılacağına dair Bing'in kılavuzu. İşlem Google'a oldukça benzer – bir Bing Web Yöneticisi Araçları hesabına kaydolmanız gerekir. Ardından site haritanızı doğrudan kontrol panelinizden gönderebilirsiniz.

Wordpress Site Haritası Sayfası Nasıl Eklenir?

Bu yazıda özellikle XML site haritalarına odaklandık. Ancak bu WordPress sitenize eklemek isteyebileceğiniz tek tür site haritası değildir. HTML site haritaları (sitemap sayfası) bir site haritasının daha insana dönük bir versiyonudur. Bunları muhtemelen daha önce görmüşsünüzdür – temelde insanların sitenizde kolayca gezinmesine yardımcı olan madde işaretli bir bağlantı listesidir.

HTML site haritaları sitenizdeki her bir sayfayı içermek zorunda değildir - ancak ziyaretçilerin en önemli sayfalarınızın tümüne hızlı bir şekilde gitmelerini sağlar.

Her zaman manuel olarak bir HTML site haritası sayfası oluşturabilirsiniz ancak daha otomatik bir yaklaşım Simple Sitemap plugin eklentisini kullanmaktır. Bu eklenti aşağıdakileri yaparak bir site haritası oluşturmanıza olanak tanır:

  • Yalnızca belirli gönderi türleri dahil etmek
  • Gösterilen alt sayfaların sayısını sınırlama
  • Bazı yazıları hariç tutma
  • Sayfalarınızı farklı şekillerde sıralama

Eklenti ayrıca yaygın site haritası türlerini hızlı bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olacak önceden hazırlanmış şablonlar içerir. Seçeneklerinizi belirledikten sonra basit bir kısa kod ile site haritanızı sitenizin herhangi bir yerinde görüntüleyebilirsiniz.

Kullanmak için eklentiyi kurun ve etkinleştirin. Ardından, Settings → Simple Sitemap menüsüne gidin . Önceden hazırlanmış bir kısa kod almak için demolardan birine tıklayabilir veya çeşitli kısa kod özelliklerini kullanarak kendi kısa kodunuzu oluşturabilirsiniz.

WordPress İçin Site Haritalarını Kullanmaya Başlayın

Bir XML site haritası, her bir WordPress sitesinin ihtiyaç duyduğu şeylerden biridir. Sitenizi doğrudan SERP'lerin en üstüne fırlatmayacak olsa da, sitenizin daha hızlı ve daha kapsamlı bir şekilde taranmasını sağlamak için harika bir yoldur. WordPress'te XML site haritası oluşturmanın en kolay yolu Yoast SEO eklentisidir, ancak bunu yapmanıza yardımcı olacak birçok başka eklenti de bulabilirsiniz.

Site haritanızı oluşturduktan sonra Google'ın sitenizi nasıl indekslediği hakkında değerli bilgiler edinmek için onu Google Arama Konsolu'na göndermelisiniz.

Rehberimizi beğendiğinizi umuyoruz. WordPress ve site haritalarıyla çalışma hakkında sorularınız varsa lütfen yorumlarda belirtin.

YORUMLAR

Ad

Activate Windows 10,1,alan adı nedir,1,bc vc para kazanma,1,bilgisayardan para kazanma,1,blog açma siteleri,1,blog açmak,7,bütçe nasıl yapılır,1,dijital kartvizit,1,e ticaret teması,1,evden çalışarak para kazanma,1,finans,3,internet,1,internette alışveriş,1,internetten para kazanma,1,link kısaltarak para kazanma,1,link kısaltma siteleri,1,link tl para kazanma,1,microsoft office,5,microsoft office aktivasyon,1,microsoft windows,7,office,1,office 2016 etkinleştirme,1,office 2016 professional plus etkinleştirme,1,office 2019 etkinleştirme,1,office 2021 etkinleştirme,1,office 365 öğrenci lisansı,1,office aktivasyon kaldırma,1,office etkinleştirme programsız,1,office ürün anahtarı silme,1,ofis,1,ofis aktivasyon,1,sosyal medya stratejisi,1,windows,1,Windows 10 Activate,1,Windows 10 Activation Key,1,Windows 10 aktivasyon,1,Windows 10 crack,1,Windows 10 etkinleştirme,2,windows 11 etkinleştirme,1,windows 7 etkinleştirme,1,windows 8 etkinleştirme,1,Windows 8.1 Pro Build 9600 Yazısı Kaldırma,1,windows aktivasyon kaldırma,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı Kaldırma,1,Windows Programsız Etkinleştirme,1,windows ürün anahtarı silme,1,wordpress,14,wordpress eklentileri,1,wordpress gzip sıkıştırma,1,wordpress internal server error,1,wordpress kurulumu,1,wordpress mi blogger mı,1,wordpress seo,4,wordpress site haritası ekleme,1,wordpress site kurma,1,wordpress temalari,2,Wordpress.com ve Wordpress.org,1,Yoast SEO kullanımı,1,
ltr
item
bayramca: WordPress Site Haritası Kılavuzu: Nedir ve Nasıl Kullanılır?
WordPress Site Haritası Kılavuzu: Nedir ve Nasıl Kullanılır?
SEO ile ilgili bir makale okuduysanız , muhtemelen Wordpress site haritası veya XML site haritası terimleriyle karşılaşmışsınızdır.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjb5fR-MXQOguZww2LyjL-r9BWpOSJEVm7g9Hl6u_ORRH3i9xsZNOJHnaTAhXExVr7owX7IX_Z_53QPkMcOL6HXFnSoLyOLyGh4pIQCjHhyqmBOfHVxYv5hlB21BrTVRc5icFJ0OAg6kwM/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjb5fR-MXQOguZww2LyjL-r9BWpOSJEVm7g9Hl6u_ORRH3i9xsZNOJHnaTAhXExVr7owX7IX_Z_53QPkMcOL6HXFnSoLyOLyGh4pIQCjHhyqmBOfHVxYv5hlB21BrTVRc5icFJ0OAg6kwM/s72-c/
bayramca
http://bayramkosedag.blogspot.com/2021/10/wordpress-site-haritasi-nedir-nasil-kullanilir.html
http://bayramkosedag.blogspot.com/
http://bayramkosedag.blogspot.com/
http://bayramkosedag.blogspot.com/2021/10/wordpress-site-haritasi-nedir-nasil-kullanilir.html
true
1148005415420475192
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Yazı bulunamadı. TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE Devamı Cevapla Vazgeç Sil By Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tümünü Görüntüle SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR ETİKET ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR Arama sorgunuzla eşleşen yazı bulunamadı. Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pts Sal Çar Per Cum Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan eski Takipçiler Takip THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler