Blog Açmak: WordPress.com ve WordPress.org – Fark Nedir?

Wordpress ile blog açmak isteyenlerin karşılaşabileceği kafa karışıklarından biri olan Wordpress.com ve Wordpress.org arasındaki farkları inceliyoruz.

 

Wordpress.com ve Wordpress.org

Wordpress ile blog açmak isteyenlerin karşılaşabileceği kafa karışıklarından biri olan Wordpress.com ve Wordpress.org arasındaki farkları inceliyoruz.

Wordpress.com ve Wordpress.org'un Farkı Nedir?

Yazının devamında daha derinlemesine inceleyeceğiz ama tam tanımı baştan koyalım.

  • WordPress.org, diğer adıyla kendi kendine barındırılan WordPress, herkesin indirebileceği ve istediği şekilde kullanabileceği gerçek açık kaynaklı WordPress yazılımıdır. Kendi alan adınızı  ve web barındırıcınızı (hosting) satın almanız ve her şey üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz Wordpress sürümüdür.
  • WordPress.com , WordPress.org yazılımı üzerine kurulmuş ve ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş bir blog oluşturma sitesidir. Bazı özelliklerden mahrum kalma karşılığında WordPress.com sitenizi barındırır ve sizin için her şeyi halleder.

WordPress.com ve WordPress.org Karşılaştırması

Wordpress.com ve Wordpress.org

Bu noktada hem WordPress.com hem de WordPress.org ile bir web sitesi oluşturmak son derece kolaydır. Bununla birlikte, WordPress.com ile sürecin daha da kolay olduğunu kabul etmek zorundayız. Her iki blog oluşturma seçeneği ile blog açma işleminin nasıl olduğuna hızlıca değinelim.

WordPress.com ile Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?

WordPress.com ile yeni bir web sitesi oluşturmak, kelimenin tam anlamıyla bir hesap oluşturmak kadar basittir. Barındırma (hosting) veya alan adlarıyla uğraşmanıza gerek yoktur.

Tüm süreç birkaç dakikada biter ve blogunuzu açar ve yazılarınızı paylaşmaya başlayabilirsiniz.

Wordpress.com İle Blog Açmak Ücretli mi?

Wordpress.com'da blog açmanın ek özellikler istemiyorsanız % 100 ücretsizdir. Ücretsiz planla yetinmeyecekseniz 1 yıllık peşin ödemek şartıyla aylık 13 TL. ile 124 TL. arasında olan 4 farklı plandan birini seçebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Wordpress.com ücretli planların detaylarına ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz planla başlamak isterseniz

  • WordPress.com'un bir alt alanıdır – bayramkosedag.wordpress.com gibi
  • WordPress.com kendi reklamlarını reklamlarını görüntüler
  • Sınırlı depolama alanına sahiptir.

Ücretli planlarla giderseniz kendi alan adınızı kullanabilir ve reklamları kaldırabilirsiniz, ancak sitenizle yapabilecekleriniz hala sınırlıdır.

WordPress.org ile Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?

WordPress.org ile süreç sadece bir hesap oluşturmak kadar basit değildir. Ancak kendi kendine barındırılan WordPress'in oldukça popüler ve kullanımının da kolay olması nedeniyle yeni başlayanlar için yeterince uygundur.

Wordpress.org ile blog açmak için

  • Alan adı Domain)
  • Barındırma hesabı (hosting)

satın almanız gerekecektir.

Ardından tr.wordpress.org'dan indireceğiniz Wordpress kurulum dosyasını barındırma sunucunuza yükleyip kurulumunu yapmanız gerekecektir. Satın aldığınız hostingde bulunan yönetim panelinde bulunan otomatik yazılım yükleyicilerle buna da gerek kalmadan tek tıkla Wordpress kurulumunu gerçekleştirip blogunuzu açabilirsiniz.

WordPress.org Sitesi Oluşturmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Ücretli temalar ve eklentiler kullanmayacaksanız bir Wordpress.org blogu açmanın maliyeti başlangıçta

  • Hosting, ayda 10 TL'den başlayan fiyatlar
  • Alan adı, yıllık yaklaşık 10$

WordPress.org Çoğu Kullanıcı İçin Daha Esnektir

WordPress ile ilgili harika şeylerden biri canlı üçüncü taraf tema ve eklenti topluluklarıdır. Temalar ve eklentiler esasen WordPress sitenizin hem görünümünde hem de işleyişinde büyük değişiklikler yapmanızı sağlar.

WordPress.org ile istediğiniz WordPress temalarını ve eklentilerini yüklemekte özgürsünüz, WordPress.com ise çoğu plana tema ve eklenti yüklemenize izin vermiyor.

WordPress.com'a Tema ve Eklenti Yükleyebilir miyiz?

Ağustos 2017'den bu yana Wordpress.com Kurumsal Planı seçerek aylık 75 TL (yıllık faturalandrılır) ödeme yapan kullanıcılar üçüncü taraf WordPress temalarını ve eklentilerini yükleme olanağına sahiptir.

Hem ücretsiz hem de ücretli olmak üzere diğer tüm planlardaki kullanıcılar o kadar şanslı değil. Diğer bir deyişle, Ücretsiz, Kişisel veya Premium WordPress.com planlarındaki kullanıcılar üçüncü taraf temaları ve eklentileri yükleyemez.

Bu, WordPress.com'un en büyük dezavantajlarından biridir:

WordPress.com, basitlik karşılığında esnekliği feda eder.

Sadece sıradan bir hobi blogu istiyorsanız bunlar sizin için çok önemli olmayabilir. Ancak tasarım ve işlevsellik olarak geliştirebileceğiniz ve gerçekten kendinize ait bir site istiyorsanız WordPress.org ile bunu başarmanın çok daha kolay olduğunu göreceksiniz.

WordPress.org'a Tema ve Eklenti Yükleyebilir miyiz?

Bunun cevabını birkaç satır yukarıda verdik. Ama hızlıca üzerinden geçelim.

Wordpress.org ile açtığınız blogda kullanılmak üzere ücretli ve ücretsiz on binlerce tema ve eklenti bulunmaktadır. Ve bunların tamamını sitenize yükleyebilirsiniz. Sitenizde olup bitenler üzerinde % 100 kontrole sahipsiniz.

WordPress.com ve Wordpress.org'da Güvenlik

Çoğu WordPress.com planı kapalı bir ekosistem olduğundan WordPress.com ile oluşturduğunuz siteler genellikle varsayılan olarak daha güvenlidir . Bununla birlikte doğru temel WordPress güvenlik uygulamalarını uyguladığınız sürece WordPress.org da aynı derecede güvenlidir.

WordPress.com Güvenliği Nasıl Ele Alır?

WordPress.com ile güvenlik hakkında düşünmenize gerek yok. Sistem kilitli olduğundan garip bir nedenle isteseniz bile sitenizi savunmasız bırakma yetkiniz yok.

WordPress.org Güvenliği Nasıl Ele Alır?

Yine WordPress.org, WordPress.com kadar güvenlidir . Ama bu güvenliği sağlamakla sorumlu olan kişi siz olacaksınız.

Hosting hesabının güvenliği hostingi satın aldığınız firmanın sorumluluğundadır. Wordpress blogunuz için de güvenliği bazı eklentileri yükleyerek sağlayabilirsiniz.

Ancak, WordPress.org'da güvenliğe kesinlikle WordPress.com'dan daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Unutmayın – daha fazla esneklik için ödediğiniz ödün budur.

Wordpress.com ve Wordpress.org'da Para Kazanma

Sınırlı esnekliğin ötesinde, WordPress.com'un en büyük dezavantajlarından biri web sitenizden para kazanma yollarınızın sınırlı olmasıdır. Aşağıdaki sınırlamaları inceleyeceğiz.

WordPress.org ile ise sıfır kısıtlamanız var. Sitenizden istediğiniz şekilde para kazanabilirsiniz. Wordpress.org'da internetten para kazanmaya dönük herhangi bir kısıtlama olmadığı için aşağıda sadece Wordpress.com'da para kazanma seçeneklerine değineceğiz.

Wordpress.com Para Kazanma YöntemiKısıtlama
Google AdsenseKurumsal Planda geçerlidir.
BuySellAds Kurumsal Planda geçerlidir.
Satış Ortaklığı ReklamlarıSatış ortaklığı bağlantılarına izin verir. Ancak öncelikli amacı satış ortaklığı bağlantısına trafik çekmek olan sitelere izin vermez.
Sponsorlu YazılarSponsorlu gönderilere izin verir. Ancak içeriğinin çoğu sponsorlu gönderi olan sitelere izin vermez.
E-Ticaret MağazasıYalnızca E-Ticaret planlarında izin verilir.

Temel olarak Kurumsal Plan için ödeme yapmaya istekli değilseniz sitenizden nasıl para kazanabileceğiniz konusunda sınırlısınız. Ayrıca İş planında bile WordPress.com'un satış ortaklığı ve sponsorlu bağlantı sayısının kaç tanesinin çok fazla sayılacağına dair tanımıyla sınırlısınız.

WordPress.com ve WordPress.org: Hangisini Seçmelisiniz?

Sonuç olarak kendi kendine barındırılan WordPress.org çoğu ciddi web sitesi için en iyi seçenektir. Uzantıları yükleme, işlevselliği değiştirme ve para kazanma yöntemlerini seçme konusundaki esnekliği onu WordPress.com'dan üstün kılar.

Güncellemeler ve güvenlik gibi şeylere daha fazla dikkat etmeniz gerekecek, ancak ikisi de özellikle karmaşık değil. Bununla birlikte sadece sıradan bir hobi sitesi istiyorsanız ve/veya kullanım kolaylığı karşılığında esneklikten ödün vermekten çekinmiyorsanız WordPress.com hala sağlam bir seçenektir.

YORUMLAR

Ad

Activate Windows 10,1,alan adı nedir,1,bc vc para kazanma,1,bilgisayardan para kazanma,1,blog açma siteleri,1,blog açmak,7,bütçe nasıl yapılır,1,dijital kartvizit,1,e ticaret teması,1,evden çalışarak para kazanma,1,finans,3,internet,1,internette alışveriş,1,internetten para kazanma,1,link kısaltarak para kazanma,1,link kısaltma siteleri,1,link tl para kazanma,1,microsoft office,5,microsoft office aktivasyon,1,microsoft windows,7,office,1,office 2016 etkinleştirme,1,office 2016 professional plus etkinleştirme,1,office 2019 etkinleştirme,1,office 2021 etkinleştirme,1,office 365 öğrenci lisansı,1,office aktivasyon kaldırma,1,office etkinleştirme programsız,1,office ürün anahtarı silme,1,ofis,1,ofis aktivasyon,1,sosyal medya stratejisi,1,windows,1,Windows 10 Activate,1,Windows 10 Activation Key,1,Windows 10 aktivasyon,1,Windows 10 crack,1,Windows 10 etkinleştirme,2,windows 11 etkinleştirme,1,windows 7 etkinleştirme,1,windows 8 etkinleştirme,1,Windows 8.1 Pro Build 9600 Yazısı Kaldırma,1,windows aktivasyon kaldırma,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı Kaldırma,1,Windows Programsız Etkinleştirme,1,windows ürün anahtarı silme,1,wordpress,14,wordpress eklentileri,1,wordpress gzip sıkıştırma,1,wordpress internal server error,1,wordpress kurulumu,1,wordpress mi blogger mı,1,wordpress seo,4,wordpress site haritası ekleme,1,wordpress site kurma,1,wordpress temalari,2,Wordpress.com ve Wordpress.org,1,Yoast SEO kullanımı,1,
ltr
item
bayramca: Blog Açmak: WordPress.com ve WordPress.org – Fark Nedir?
Blog Açmak: WordPress.com ve WordPress.org – Fark Nedir?
Wordpress ile blog açmak isteyenlerin karşılaşabileceği kafa karışıklarından biri olan Wordpress.com ve Wordpress.org arasındaki farkları inceliyoruz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg41lI2qiZkD02KV1pb-8a8D7UJcIMqGXJZoQDZzcGQjsUuqZjH6uhQQmKag59mpTQMUpwZYtzhHP2zzMtWPJZRx_snmUCsy7vYd_e3VEmFtESS6hnaPhOyBGo5ojZrZcSKj1MGCGamnwY/w320-h180/Wordpress.com-ve-Wordpress.org.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg41lI2qiZkD02KV1pb-8a8D7UJcIMqGXJZoQDZzcGQjsUuqZjH6uhQQmKag59mpTQMUpwZYtzhHP2zzMtWPJZRx_snmUCsy7vYd_e3VEmFtESS6hnaPhOyBGo5ojZrZcSKj1MGCGamnwY/s72-w320-c-h180/Wordpress.com-ve-Wordpress.org.webp
bayramca
http://bayramkosedag.blogspot.com/2021/10/wordpress-com-ve-wordpress-org-fark-nedir.html
http://bayramkosedag.blogspot.com/
http://bayramkosedag.blogspot.com/
http://bayramkosedag.blogspot.com/2021/10/wordpress-com-ve-wordpress-org-fark-nedir.html
true
1148005415420475192
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Yazı bulunamadı. TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE Devamı Cevapla Vazgeç Sil By Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tümünü Görüntüle SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR ETİKET ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR Arama sorgunuzla eşleşen yazı bulunamadı. Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pts Sal Çar Per Cum Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan eski Takipçiler Takip THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler