Blog Açmak: Alan Adı Nedir?

Wordpress site kurmak için gerekli olan, sitemizin internetteki adresi olan alan adını (domain) Alan Adı Nedir? başlığında inceliyoruz.

 

Blog-Acmak-Alan-Adi-nedir

Wordpress blog açmak isteyenlerin sıkça sorduğu "Alan Adı Nedir?" sorusuna bu yazıda cevap vermeye çalışacağım. Blog açma işine yeni başlıyorsanız bir alan adına da ihtiyacınız olabileceğini duymuş veya biliyor olabilirsiniz.

Bununla birlikte blog açma işine yeni başlayanların bir kısmı da alan adını bir web sitesi veya web sitesi barındırma hizmetiyle (hosting) karıştırır.

Bu başlangıç ​​kılavuzunda, alan adının ne olduğunu ve alan adlarının çalışma mantığınıcevaplamaya çalışacağım. Böylece internet siteniz için doğru alan adını seçmenize yardımcı olmayı umuyorum.

Bu yazıda aşağıdaki başlıkları inceleyeceğim:

  • Alan adı nedir?
  • Alan adlarının çalışma mantığı nasıldır?
  • Alan adının web sitesi ve hostingden farkı nedir?
  • Alan adları türleri
  • Alan adı sistemini kim yönetir?
  • Alan adı nasıl seçilir?
  • Alan adı nasıl satın alınır?
  • Alan adları hakkında sık sorulan sorular

Alan Adı Nedir?

Alan adı insanların internet sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı adres çubuğuna yazdıkları internet sitenizin adresidir.

En basit anlatımla internet siteniz bir evse alan adınız onun adresi olacaktır.

İnternet, küresel bir kablo ağı aracılığıyla birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağıdır. Bu ağdaki her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir.

Bu bilgisayarları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır. İnternetteki belirli bir bilgisayarı tanımlayan bir dizi sayıdır. Tipik bir IP adresi şöyle görünür:

95.7.226.228

Takdir edersiniz ki böyle bir IP adresini hatırlamak oldukça zordur. Sık ziyaret ettiğiniz internet sitelerini ziyaret etmek için bu numaraları kullanmanız gerekip gerekmediğini hayal edin.

Alan adları her siteyi ziyaret etmek için bu IP adreslerini ezberlemekten kurtulmak için kullanıma sunulmuştur.

Böylece bir internet sitesini ziyaret etmek istiyorsanız böyle uzun bir sayı dizisi girmenize gerek kalmayacaktır. Bunun yerine tarayıcınızın adres çubuğuna hatırlaması kolay bir alan adı yazarak ziyaret edebilirsiniz. Örneğin bayramkosedag.com

Alan Adlarının Çalışma Mantığı Nedir?

Alan adlarının gerçekte nasıl çalıştığını anlamak için, tarayıcınıza girdiğinizde neler olduğuna bir göz atalım.

Web tarayıcınızın adres çubuğuna bir alan adı girdiğinizde önce Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan küresel sunucu ağına bir istek gönderilir.

Bu sunucular daha sonra etki alanıyla ilişkili isim sunucularını arar ve isteği bu isim sunucularına iletir.

Örneğin, web siteniz Güzel Hosting'de barındırılıyorsa isim sunucusu bilgileri şu şekilde olacaktır:

ns1. guzelhosting.com

ns2.guzelhosting.com

Bu isim sunucuları hosting satın aldığınız şirketin tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Hosting firması talebinizi internet sitenizin bulunduğu bilgisayara iletecektir.

Bu bilgisayara web sunucusu denir. Yüklü özel bir yazılımı vardır (Apache, Nginx iki popüler web sunucusu yazılımıdır). Web sunucusu şimdi web sayfasını ve onunla ilişkili bilgi parçalarını getirir.

Ve son olarak ta bu verileri tarayıcıya geri gönderir. Tarayıcı da aldığı bu bilgileri yorumlayarak size gösterir.

Alan Adının Web Sitesi ve Hostingden Farkı Nedir?

Alan Adı Sorgulama

Bir internet sitesi, HTML sayfaları, CSS ve Javascript dosyaları, blog açma yazılımı , resimler, videolar gibi dosyalardan oluşur.

Yukarıda da belirttiğim gibi hosting ev ise alan adı evin adresidir.

Hosting internet sitenizin dosyalarının depolandığı gerçek (fiziksel) bir bilgisayardır. Bu tür bilgisayarlara sunucu adı verilir ve hosting firmaları tarafından hizmet olarak sunulur.

İnternet sitesi oluşturmak içinse alan adı ve hosting gerekir.

Ancak alan adı ve hostingin iki ayrı hizmet olduğunu ve bunları iki farklı şirketten satın alabileceğinizi unutmamak önemlidir.

Hem alan adınızı hem de hostinginizi aynı şirketten almanızı öneririm. Bu onları aynı hesap altında kolayca yönetmenizi sağlar.

Alan Adı Türleri

Alan adları birçok farklı uzantıda olabililmektedir. En popüler olanı .com'dur. Bu uzantının dışında  .org, .net, .tv, .info, .io ve daha pek çok seçenek bulunmaktadır. Ancak her zaman ve mümkünse .com alan adı uzantısını kullanmanızı öneririm.

Mevcut farklı alan adı türlerine daha ayrıntılı bir göz atalım.

Üst Düzey Alan Adları - TLD

Üst düzey alan adı veya TLD, alan adı sisteminde en üst düzeyde listelenen genel alan uzantılarıdır.

Yüzlerce TLD vardır, ancak en popülerleri .com, .org ve .net'tir. Diğer TLD'ler daha az bilinir ve bunları kullanmanızı önermiyorum. Örneğin, .biz, .club, .info, .agency ve daha fazlası.

Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adları - ccTLD

Ülke kodu üst düzey alan adı veya ccTLD, Türkiye için .tr, İngiltere için .uk, Almanya için .de, Hindistan için .in gibi ülke kodu uzantısıyla biten ülkeye özel alan adlarıdır.

Belirli bir ülkedeki kitleleri hedeflemek isteyen internet siteleri tarafından kullanılabilirler.

Sponsorlu Üst Düzey Alan Adları - sTLD

Sponsorlu üst düzey alan adı veya sTLD, alan uzantısı tarafından sunulan belirli bir topluluğu temsil eden bir sponsora sahip olan bir TLD kategorisidir.

Örneğin eğitimle ilgili kuruluşlar için .edu, hükümetler için .gov, belediyeler için .bel ve ordu için .mil gibi.

Alan Adı Sistemini Kim Yönetir?

İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu (ICANN), alan adları sistemini yönetir. Alan adları için politikaları oluşturan ve uygulayan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

ICANN, Alan Adı Kayıt Kuruluşları (Domain Registrar) adlı şirketlere alan adlarını satma izni verir. Bu alan adı kayıt şirketlerinin sizin adınıza alan adları kaydında değişiklik yapmalarına izin verilir.

Alan adı kayıt şirketleri, alan adlarını satabilir, kayıtlarını, yenilemelerini ve diğer kayıt kuruluşlarına transferlerini yönetebilir.

Bir alan adı sahibi olarak alan adı kayıt kuruluşuna istekleri nereye göndereceğini söylemekten siz sorumlusunuz. Alan adı kaydınızı yenilemekten de siz sorumlusunuz.

Alan Adı Nasıl Seçilir?

Alan Adı Nasıl Alınır

Şu anda 350 Milyondan fazla kayıtlı alan adı var ve her gün binlercesi daha kaydediliyor.

Bunun şöyle bir anlamı var: Tercih ettiğiniz alan adı kuvvetle muhtemel çoktan başkaları tarafından satın alınmıştır ve istediğiniz gibi bir alan adı seçmekte oldukça zorlanacaksınız.

Aşağıda siteniz için alan adı seçmekte işinize yarayabilecek bazı ip uçları bulunmaktadır.

  • Dikkat çekici, hatırlanması kolay ve mümkünse bir .com alan adı seçin.
  • Mümkün olduğunca kısa ve hatırlanmasının kolay olduğundan emin olun.
  • Yazılışı, okunuşu mümkün olduğunca kolaylaştırın.
  • Rakam veya kısa çizgi kullanmamaya özen gösterin.
  • Akıllı alan adı fikirleri bulmak için alan adı oluşturucuları kullanın.

Alan Adı Nasıl Alınır?

Alan adlarını birçok alan adı kayıt kuruluşundan birinden satın alabilirsiniz. Bir alan adı genellikle yılda 5 ile 8 dolara arasında değişen fiyata mal olur. Bazı popüler alan adı şirketleri şunlardır:

  • Güzel Hosting
  • Turhost
  • GoDaddy

Ancak alan adı satın almak size otomatik olarak hosting hizmeti sağlamaz. Bunun için de bir hosting hizmeti satın almalısınız.

Birçok WordPress barındırma şirketi alan adı kayıt hizmetleri de sunar. Bu her iki hizmeti de tek bir hesap altında yönetmenize olanak tanır ve ayrıca alan adınız için ad sunucusu (DNS) ayarlarını değiştirme konusunda kalmazsınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda, alan adları hakkında en sık sorulan soruların bazılarının yanıtları bulunmaktadır.

Alt Alan Adı Nedir?

Bir alt alan adı temel olarak ana alan adının altındaki bir alt alan adıdır. 
Örneğin, video.bayramkosedag.com, bayramkosedag.com'un bir alt alanıdır.

Bir alan adı satın aldıktan sonra ana alan adınıza bağlı alt alan adları oluşturabilirsiniz.

Alt alan adları internet siteleri tarafından aynı alan adı altında alt siteler oluşturmak için yaygın olarak kullanılır. 
Örneğin, bir işletme internet sitesi, blogları veya çevrimiçi mağazaları için market.bayramkosedag.com veya blog.bayramkosedag.com olarak bir alt alan oluşturabilir.

Alan Adı Kaydımı İptal Edebilir miyim?

Bazı alan adı kayıt şirketleri alan kaydınızı istediğiniz zaman iptal etmenize olanak tanır. 
Kaydınızı iptal ederseniz başkalarının kaydolması için uygun hale gelir.
Bazı alan adı kayıt şirketleri ise alan adınızı satın alırken belirttiğiniz sürenin bitimine kadar iptal etmenize izin vermezler.
Alan adı otomatik yenileme özelliğini açmadıysanız veya açmış olsanız bile hesabınızda yeterli bakiye yoksa alan adınız süre bitiminde kendiliğinden bir başkasının satın alması için boşa düşmüş olur.

Sitemi Farklı Bir Alan Adına Yönlendirebilir miyim?

Hem eski alan adınızı süresi bitene kadar hem de yeni aldığınız alan adını site dosyalarınızın bulunduğu hostinge yönlendirebilirsiniz.

Satın Aldığım Alan Adını Satabilir miyim?

Evet, alan adınızı satabilirsiniz.  Alan adları intenet gayrimenkulu gibidir.  Daha önceden satın aldığınız marka değeri olabilecek alan adlarını aldığınızdan çok yüksek fiyatlara satabilirsiniz.
Alan adları ticareti milyon dolarlık bir endüstridir.  Alan adları çok ucuz olduğu için akıllı girişimciler her zaman satmak için harika alan adı fikirleri ararlar.
Alan adınızı satmak istiyorsanız alan adınızı  satılık olarak listeleyebileceğiniz Sedo, GoDaddy gibi alan adı pazarı bulunmaktadır.

Alan Adı Gizliliği Nedir?

ICANN (Alan Adları Yönetici Kuruluşu), alan adlarını kaydeden kişilerin bir e-posta, fiziksel adres, telefon numarası ve diğer kişisel bilgilerin herkese açık hale getirilmesini şart koşar.

Alan Adı Gizliliği, etki alanı kayıt şirketleri tarafından satılan ayrı bir eklenti hizmetidir. 
Gerçek kişisel bilgileriniz yerine proxy bilgilerini göstermenizi sağlar.

İstemiyorsanız, alan adı gizliliği satın almanız gerekmez.  Ancak gizlilik konusunda endişeleriniz varsa bu hizmeti küçük bir ücret karşılığında satın alabilirsiniz.

Birden Fazla Alan Adı Satın Alabilir miyim?

Evet, istediğiniz kadar alan adı satın alabilirsiniz.

YORUMLAR

Ad

Activate Windows 10,1,alan adı nedir,1,bc vc para kazanma,1,bilgisayardan para kazanma,1,blog açma siteleri,1,blog açmak,7,bütçe nasıl yapılır,1,dijital kartvizit,1,e ticaret teması,1,evden çalışarak para kazanma,1,finans,3,internet,1,internette alışveriş,1,internetten para kazanma,1,link kısaltarak para kazanma,1,link kısaltma siteleri,1,link tl para kazanma,1,microsoft office,5,microsoft office aktivasyon,1,microsoft windows,7,office,1,office 2016 etkinleştirme,1,office 2016 professional plus etkinleştirme,1,office 2019 etkinleştirme,1,office 2021 etkinleştirme,1,office 365 öğrenci lisansı,1,office aktivasyon kaldırma,1,office etkinleştirme programsız,1,office ürün anahtarı silme,1,ofis,1,ofis aktivasyon,1,sosyal medya stratejisi,1,windows,1,Windows 10 Activate,1,Windows 10 Activation Key,1,Windows 10 aktivasyon,1,Windows 10 crack,1,Windows 10 etkinleştirme,2,windows 11 etkinleştirme,1,windows 7 etkinleştirme,1,windows 8 etkinleştirme,1,Windows 8.1 Pro Build 9600 Yazısı Kaldırma,1,windows aktivasyon kaldırma,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı Kaldırma,1,Windows Programsız Etkinleştirme,1,windows ürün anahtarı silme,1,wordpress,14,wordpress eklentileri,1,wordpress gzip sıkıştırma,1,wordpress internal server error,1,wordpress kurulumu,1,wordpress mi blogger mı,1,wordpress seo,4,wordpress site haritası ekleme,1,wordpress site kurma,1,wordpress temalari,2,Wordpress.com ve Wordpress.org,1,Yoast SEO kullanımı,1,
ltr
item
bayramca: Blog Açmak: Alan Adı Nedir?
Blog Açmak: Alan Adı Nedir?
Wordpress site kurmak için gerekli olan, sitemizin internetteki adresi olan alan adını (domain) Alan Adı Nedir? başlığında inceliyoruz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwDeS-inI38P4lI_wpqmuGSh8BA58HNaypPnxFRuRDslOsk1wMxZdFYxvzlbdp17ipPDh2-f2_-YLZA2PFWCJmXJPeJR14flgar8MtIhQdoXy6k9-sHxgiBNd01uwpy5BwzgvxXbj-ihg/w320-h180/Blog-Acmak-Alan-Adi-nedir.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwDeS-inI38P4lI_wpqmuGSh8BA58HNaypPnxFRuRDslOsk1wMxZdFYxvzlbdp17ipPDh2-f2_-YLZA2PFWCJmXJPeJR14flgar8MtIhQdoXy6k9-sHxgiBNd01uwpy5BwzgvxXbj-ihg/s72-w320-c-h180/Blog-Acmak-Alan-Adi-nedir.webp
bayramca
http://bayramkosedag.blogspot.com/2021/10/blog-acmak-alan-adi-nedir.html
http://bayramkosedag.blogspot.com/
http://bayramkosedag.blogspot.com/
http://bayramkosedag.blogspot.com/2021/10/blog-acmak-alan-adi-nedir.html
true
1148005415420475192
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Yazı bulunamadı. TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE Devamı Cevapla Vazgeç Sil By Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tümünü Görüntüle SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR ETİKET ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR Arama sorgunuzla eşleşen yazı bulunamadı. Anasayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pts Sal Çar Per Cum Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan eski Takipçiler Takip THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler